HomeSEOPage Authority: Wat is het, checker tool en zegt het nog wel wat?

Page Authority: Wat is het, checker tool en zegt het nog wel wat?

Page Authority is een SEO metric die Google gebruikt om te zien hoe belangrijk je site is op het web. Het is zo’n metric die lange tijd echt belangrijk was, maar zijn belang heeft verloren. De reden is dat toen Page Authority in 2012 werd geïntroduceerd Google veel meer inhoud had dan nu. Er waren ook veel websites die helemaal geen autoriteit hadden. Dit betekende dat pagina’s met veel autoriteit uiteindelijk boven die zonder autoriteit of slechts enige autoriteit kwamen te staan.

Wat is Page Authority?

Eenvoudig gezegd is page authority het totale aantal links dat van andere websites naar jouw website verwijst. Als we ‘andere’ websites zeggen, bedoelen we sites die niet van jou zijn. De meeste mensen kennen dit concept al, want we hebben genoeg websites gezien die naar onze eigen websites linken. Als iemand bijvoorbeeld een artikel deelt op Facebook dan zal die site vaak teruglinken naar de oorspronkelijke bron. Als we iets schrijven en er wordt naar gelinkt door een blog dan voegen we meestal wat link juice toe aan hun domein (waardoor ze hoger ranken). MOZ creëerde deze metric jaren geleden als aanvulling op zijn andere beroemde metriek: domein autoriteit.

Wat is het verschil tussen page authority en domain authority?

Domein autoriteit meet hoe bekend je website online is. Het kijkt naar de grootte van je domein en het aantal sites dat er naar terug linkt. Domein autoriteit bestaat al sinds 2005 en wordt elke maand bijgewerkt. Page authority daarentegen werd toegevoegd in 2012 en wordt beschouwd als een oudere metriek omdat het de laatste jaren niet veel veranderd is. De top 100 domeinen in 2015 hadden bijvoorbeeld een gemiddelde DA van 64, terwijl dezelfde metriek uit 2010 slechts gemiddeld 33 bedroeg.

Hoe kun je je Page Authority controleren?

Als je je pagina autoriteit wilt weten, gebruik dan Mozbar extensie voor Chrome browser en zoek in Google naar je domeinnaam + PA. Als je domein een goede Page Authority score heeft dan zou die direct na de zoekresultaten moeten worden weergegeven. Er zijn veel verschillende page authority checker tools die je kunt gebruiken. Mozbar is waarschijnlijk de populairste die er is. Je kunt ook Ahrefs of Semrush gebruiken.

Waarom is page authority belangrijk?

Toen Page Authority voor het eerst werd geïntroduceerd, was het superbelangrijk. In die tijd hadden de meeste websites geen autoriteit en als ze al enige autoriteit hadden dan was die niet erg hoog. Dat maakte het gemakkelijker voor de best uitziende, hoogst gerangschikte pagina’s om iedereen voor te blijven. Maar de tijden zijn veranderd en tegenwoordig hebben de meeste websites al veel autoriteit. Wat blijft er dan nog over voor Page Authority?

© Backlink B.V. 2024.