HomeSEOCitation Flow: Wat is het, Waarom is het belangrijk en waar kan ik het checken?

Citation Flow: Wat is het, Waarom is het belangrijk en waar kan ik het checken?

Citation Flow, Trust Flow, twee van de belangrijkste Majestic SEO metrics. Je zou ze op de voet moeten volgen, maar wat betekenen ze?

Laten we beginnen met een basisdefinitie van elke metric. Citation Flow is in wezen Google’s manier om te meten hoe nuttig een site is in termen van links naar andere sites of interne links naar andere pagina’s op je eigen website (of pagina’s die je beheert). Hoe meer citaties er naar je pagina stromen, hoe hoger deze in zoekopdrachten komt te staan.

Als niemand anders naar andere inhoud op jouw pagina heeft gelinkt, dan maakt het ook niet uit of al die links naar de jouwe wijzen, want die tellen voor jou niet als “vermeldingen”. Citation Flow houdt ook rekening met het aantal externe websites dat naar jouw pagina verwijst, en daarom omvat de trust-score beide statistieken samen.

Eenvoudige uitleg van wat Citation Flow meet

Citation Flow meet hoe vaak een pagina naar andere pagina’s linkt om inzicht te krijgen in het nut en de autoriteit ervan. Het doet dit door het aantal interne en externe links te tellen die naar een bepaalde URL verwijzen. Hoe krachtig deze links zijn en of ze afkomstig zijn van pagina’s met een hoge Autoriteit of lage autoriteit bepaalt hoeveel gewicht aan elke link wordt toegekend. Daarom geeft Citation Flow ons een indicatie van hoe invloedrijk een pagina is in vergelijking met andere. Citation Flow houdt echter alleen rekening met links binnen hetzelfde domein. Als je bijvoorbeeld een pagina op je website hebt met 100 interne links die ernaar verwijzen, en een andere pagina op hetzelfde domein heeft 200 externe links die ernaar verwijzen, dan zou Citation Flow de eerste pagina beschouwen als twee keer zoveel links omdat er twee keer zoveel externe links naar verwijzen. In deze situatie zou Citation Flow de tweede pagina een hogere citatiescore geven dan de eerste pagina.

Hoe Citation Flow verschilt van Trust Flow

Trust Flow meet de kwaliteit van de webpagina’s die naar een specifieke pagina verwijzen. Het algoritme dat Majestic gebruikt om Trust Flow te berekenen is gebaseerd op de analyse van de ankerteksten van die links. Dat betekent dat een pagina met veel links afkomstig van websites van lage kwaliteit, zoals blogs, forums, sociale media profielen of spammy directories, een lagere Trust Flow score zal hebben dan een pagina met links van gezaghebbende domeinen. Dus als een pagina een zeer lage Trust Flow score heeft, is het waarschijnlijk dat er niet vanuit een grote verscheidenheid aan bronnen naar gelinkt wordt. Pagina’s met hoge Trust Scores ontvangen meestal meer links van websites van betere kwaliteit, waardoor ze geloofwaardiger en betrouwbaarder zijn in de ogen van zoekmachines.

Trust Flow kijkt ook naar de kwaliteit van de sites die naar een bepaalde pagina linken en niet alleen naar hun volume. Een artikel gepubliceerd op een gerenommeerde nieuwswebsite kan mogelijk meer verkeer naar je website leiden en meer waarde bieden aan je gebruikers dan een blogbericht geschreven door een onbekende blogger. Als je beide statistieken combineert, krijg je een sterke indicatie van de algehele geloofwaardigheid van een webpagina.

Waarom geven we om Citation Flow en Trust Flow?

Het lijkt misschien een beetje overkill om je zorgen te maken over Citation Flow en Trust Flow als je probeert de positie van je website in Google te verbeteren, maar ze spelen eigenlijk een cruciale rol in de manier waarop Google pagina’s rangschikt in de zoekresultaten. Laten we eens kijken naar de redenen waarom.

 • Citation Flow helpt bij het bepalen van de autoriteit van een pagina
  Als Google een pagina scant, controleert het alle links op de pagina en vergelijkt ze met bekende autoriteitssites om te zien hoe effectief ze zijn in het doorgeven van autoriteit aan de doelpagina. Hoe dichter een link bij de top van de pagina staat, hoe beter hij door Google wordt beoordeeld. Er is geen definitief antwoord op de vraag waarom dit zo is, maar het lijkt logisch dat links van de meest relevante pagina’s meer autoriteit hebben dan links van irrelevante pagina’s.
 • Citation Flow en Trust Flow helpen om de relevantie van een pagina te bepalen
  Naast het kijken naar de autoriteit van de links op een pagina, gebruikt Google ook de links zelf om de relevantie van die pagina voor de zoekopdracht van de gebruiker te bepalen. Google gebruikt linkautoriteit om te beoordelen of een pagina de moeite waard is om hoog in de zoekmachineresultaten te staan. Hoe hoger de autoriteit van de pagina die naar de jouwe linkt, hoe waardevoller die door Google wordt beschouwd. Een pagina met een hoge Citation Flow score zou hoger kunnen ranken dan een pagina met een vergelijkbare hoeveelheid links van gezaghebbende sites.
 • Trust Flow helpt om de authenticiteit van een pagina te bepalen
  Een andere factor die van invloed is op de ranking van een pagina is de betrouwbaarheid van de bron van die pagina. Trust Flow wordt door Google gebruikt om de autoriteit van een link te analyseren alvorens er autoriteit aan toe te kennen. Zoals hierboven vermeld, heeft een pagina met een hogere Trust Flow score meer kans op links van goede kwaliteit dan een pagina met een lagere Trust Flow score.
 • Citation Flow en Trust Flow helpen om de autoriteit van een domein te bepalen
  Hoe meer links een website ontvangt van gezaghebbende domeinen, hoe groter de autoriteit ervan door Google wordt beschouwd. Een van de gemakkelijkste manieren om de autoriteit van je website te verhogen is het bouwen van links van andere websites met een hoge autoriteit. Tot op zekere hoogte werkt dit op dezelfde manier als het verkrijgen van links van gezaghebbende sites. Als je websites van hoge kwaliteit kunt vinden die al linken naar andere pagina’s op je website, moet je hen bereiken en vragen om ook een link terug naar jouw site. Je moet echter niet vergeten dat kwaliteit veel belangrijker is dan kwantiteit bij het opbouwen van links.
 • Citation Flow en Trust Flow helpen bij het bepalen van de populariteit van een pagina
  Net als bij vertrouwen gebruikt Google Citation Flow en Trust Flow om de algehele populariteit van een pagina te meten. Populaire inhoud presteert doorgaans beter en heeft meer kans om links aan te trekken dan impopulaire inhoud. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom Google zoveel nadruk legt op populaire pagina’s. Immers, als mensen het leuk vinden wat je aanbiedt, zullen ze het willen delen met hun vrienden en familie. Als dit op grote schaal gebeurt, worden die links door honderden of zelfs duizenden mensen gedeeld.

Citation Flow Checker om je CF te checken

Je kunt Moz’s Open Site Explorer, Linkody of Majestic gebruiken om je Citation Flow te controleren. Hoewel veel SEO tools zoals Ahrefs, SEMRush en Moz functies bieden waarmee je het aantal links dat naar een bepaalde website wijst kunt bijhouden, zijn deze statistieken niet direct gerelateerd aan Citation Flow of Trust Flow. Je kunt deze tools echter wel gebruiken om het totale aantal links te controleren dat naar een bepaalde URL wijst. Dit geeft je een ruwe schatting van hoe vertrouwd of populair die pagina is.

Een voorbeeld van een site met een hoge CF en TF maar lage DR is Kijkbinnen.nl

┬ę Backlink B.V. 2024.