HomeSEOTrust Flow

Trust Flow

Trust Flow, de door Majestic ontwikkelde linkmetric, is een van de belangrijkste factoren voor Backlink.nl adverteerders wanneer ze een publisher uitzoeken. We leggen je dan ook graag uit wat je kunt doen om je Trust Flow score organisch te verhogen.

Wat is de Trust Flow Score?

Trust Flow meet hoeveel vertrouwen er is in een website. Het wordt gemeten aan de hand van het aantal andere websites die ernaar linken en is een van de meest effectieve signalen gebleken voor ranking in zoekmachines zoals Google.

Dit betekent echter niet dat je met een hoge score altijd op pagina 1 van Google komt. Er zijn veel factoren die een rol spelen als het gaat om SEO ranking en deze omvatten backlinks van bekende sites, site snelheid, mobiele vriendelijkheid, social media, en nog veel meer.

Voor veel linkbuilders is Trust Flow het belangrijkste statistiek waarop ze zich richten omdat het duidelijk bewijs levert over hoe betrouwbaar een domein of URL is. Dit is logisch als je bedenkt dat Google vertrouwen gebruikt als een van zijn belangrijkste rankingfactoren.

Hoe werkt Trust Flow?

Om te begrijpen hoe Trust Flow werkt, moeten we eerst kijken naar wat links eigenlijk zijn. Links zijn eigenlijk kleine stukjes code die verschillende webpagina’s met elkaar verbinden. Met deze verbindingen kunnen we informatie tussen twee pagina’s lezen en schrijven zonder het hele proces te doorlopen.

Wanneer je op een link klikt (of naar een andere pagina gaat) neemt je browser de controle over en stuurt het verzoek naar de server waar de nieuwe webpagina zich bevindt. De server antwoordt dan met een HTML-bestand dat alle elementen bevat die nodig zijn om de pagina te laden.

Om te meten hoe betrouwbaar een bepaalde site is, kijkt Google naar het aantal andere websites dat ernaar linkt. Dit betekent dat als iemand een bepaalde website leuk genoeg vindt om er een link naar toe te voegen, je kunt aannemen dat de inhoud ervan waardevol is. Daarom is Trust Flow zo’n belangrijke maatstaf geworden om online rankings te bepalen.

De meeste mensen denken dat hoe meer links een website krijgt, hoe hoger de Trust Flow score is. Dit is echter niet helemaal waar. Een link van een vertrouwd domein weegt zwaarder dan een link van een minder geloofwaardige site. Een link van een nieuwsbron of een bekende blog heeft bijvoorbeeld veel meer autoriteit dan een link van een minder bekend forum.

Trust Flow houdt ook rekening met het type links dat naar een site komt en de tijd die is verstreken sinds die links werden toegevoegd. Met andere woorden, het maakt niet uit of een link oud of nieuw is. Wat telt is hoe betrouwbaar de site zelf is en hoe nuttig de inhoud is voor bezoekers.

Trust Flow berekenen

Je kunt je eigen Trust Flow score berekenen met de volgende formule:

TF = CF/CF + F (n)(n+1) 

Waarbij TF de Trust Flow is van de website die je beoordeelt, CF de Citation Flow van de website, en n het aantal links. 

Dit is een uiterst eenvoudige formule, maar in de praktijk is ze niet zo gemakkelijk te berekenen. Vooral als je dezelfde vergelijking wilt gebruiken voor elke site op het internet. Daarom zijn er veel tools die dit automatisch voor je doen.

Hoe vindt u de Trust Flow Score van je website?

De eenvoudigste manier om met Trust Flow aan de slag te gaan is door naar Moz’s Domain Authority tool te gaan. Zodra je bent ingelogd op je account, heb je toegang tot een lijst van je huidige domeinen en hun scores. Klik op een domein in de lijst en er verschijnt een keuzemenu. Van hieruit kun je Trust Flow selecteren.

Je kunt ook naar de maker van Trust Flow, Majestic, gaan en daar een vergelijkbaar hulpmiddel vinden. Hun tool biedt een paar extra statistieken die niet beschikbaar zijn op Moz. Maar wat als je geen bestaand Moz-account hebt? Er zijn verschillende andere manieren om je TF score te bepalen, waaronder enkele gratis.

Als je een gratis tool wilt gebruiken, probeer dan Open Site Explorer. Dit is een zeer populaire SEO tool die is overgenomen door Majestic. Hiermee kan iedereen de Trust Flow van elke website controleren door simpelweg de URL in te voeren.

Je moet je wel eerst aanmelden voor een gratis account. Dit is een geweldige optie voor beginners die gewoon een ruw idee willen krijgen van de betrouwbaarheid van hun website.

Is het mogelijk om je Trust Flow score te manipuleren?

Ja, dat is mogelijk. Veel mensen hebben geprobeerd het systeem te bespelen met valse links. Sommigen schakelen zelfs professionele linkbouwers in om kunstmatige links voor hun websites te maken. Hoewel dit een goede strategie lijkt, is het een slechte.

Google heeft deze tactiek ontdekt en veel websites hiervoor bestraft. Als je jouw Trust Flow-score wilt verhogen, kun je het beste echte links bouwen van relevante en bekende sites.

Hoe verschilt Trust Flow van Citation Flow?

Citation Flow richt zich meer op de kwaliteit van links dan op de kwantiteit. Dit betekent dat het rekening houdt met de kwaliteit van de sites die naar je website linken. Het kijkt ook naar het aantal backlinks dat elk domein heeft en hoe recent die links zijn toegevoegd. Zo zou een link van een gerenommeerde nieuwszender of een bekende blog aanzienlijk meer krediet krijgen dan een link van een spammy forum.

Net als Trust Flow wordt Citation Flow berekend met een eenvoudige formule: CF = CF(n+1)

Nogmaals, Trust Flow is belangrijker dan Citation Flow omdat het gebaseerd is op daadwerkelijke gebruikersbetrokkenheid. Citation Flow meet de waarde van een bepaalde link, maar weerspiegelt niet noodzakelijkerwijs hoeveel gebruikers van je content houden of hoe betrouwbaar je website is.

Wat zijn de beste manieren om de Trust Flow-score te verbeteren?

Er zijn veel dingen die je kunt doen om je Trust Flow-score te verhogen. Een van de meest effectieve methoden is een sterke aanwezigheid op sociale media. Sociale signalen spelen een grote rol bij het bepalen van je algehele geloofwaardigheid, dus het delen en engageren met anderen op platforms als Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest kan enorm helpen.

Een andere goede manier om je Trust Flow te verbeteren is door inhoud van hoge kwaliteit te publiceren. Hoe meer unieke en nuttige informatie je deelt, hoe groter de kans dat je door andere websites wordt herkend. Dit helpt om je populariteit een boost te geven en je invloed te vergroten.

Uiteindelijk enkele links van enkele outlets met een hoge autoriteit, zoals NOS.nl of Trouw.nl, je Trust Flow het meest stimuleren.

┬ę Backlink B.V. 2024.